Особливості вирощування кавунів в Україні

 

Кавун — унікальна ягода, що відома людству вже більше 7 тисяч років. Нею ласували єгипетські фараони, римські патриції, королі, вельможі й простий люд. До повномасштабного вторгнення Україна була найбільшим експортером кавунів у Європі. Тоді їх вирощували переважно у південних та східних регіонах, але обставини змусили українських фермерів закласти бахчі в інших регіонах, де далеко не всі природні умови сприяють врожайності цих теплолюбних рослин. На щастя, агротехнологічні заходи та багаторічний досвід дозволяють розвивати вирощування кавунів. Про особливості вирощування баштанних на українських землях у цьому блозі.

Зміст

Про Кавун Та Його Цінність

Історія Появи Українських Кавунів

Де І Як Вирощують Кавуни

  • Вирощування Кавунів На Баштані 

  • Вирощування Кавунів У Тепличних Умовах

Сорти Кавунів

Підготовка Насіння Та Вирощування Розсади Кавунів

Догляд За Кавунами

  • Добрива Для Кавунів

  • Схема Підживлення Кавунів

Захист Від Шкідників

Основні Фактори, Що Впливають На Розмір Та Смак Кавуна

Про Кавун Та Його Цінність

Кавуни відносяться до однорічних трав’янистих рослин сімейства гарбузових. Ці рослини потребують простору, бо розлоге листя та стебла можуть займати від 3 до 6 метрів. Розмножуються кавуни шляхом схрещування чоловічих зонтичних та жіночих поодиноких квітів, а їхні плоди сягають ваги від кількох до десятків кілограм. Найбільший кавун у світі мав вагу 122 кг і був вирощений у США. З його насіння українським фермерам вдалося виростити власного рекордсмена, вага якого досягла майже 38 кг.

 

Середня врожайність кавунів в Україні складає 81,5 центнера з гектара. Наразі вирощують кавуни з червоною, жовтою, рожевою, білою та зеленою м'якоттю, круглої, овальної, та квадратної форми. Існує навіть унікальний сорт у формі сердечка.

 

Кавун насичений вітамінами, мінералами, клітковиною, бета-каротином, калієм, магнієм та фолієвою кислотою. При цьому калорійність у нього низька — 30 ккал на 100 гр. До того ж ця ягода має здатність виводити з організму шкідливі антиоксиданти, що робить її заслужено популярною у харчовій промисловості: з кавунів готують смузі, морозиво, шербет, салати, соки, варення й навіть гаспачо.

Історія Появи Українських Кавунів

Батьківщиною кавунів, на думку вчених, є Північна Африка. Там, у пустелях, і досі ростуть дикі кавуни, не солодкі й маленькі, як яблука. Згодом кавуни почали вирощувати давні єгиптяни, яким вдалося зробити їх солодкими й великими. До європейських країн кавуни потрапили завдяки хрестовим походам, а на територію сучасної України — за часів Кримського ханства. Після того, як воно приєдналося до Російської імперії, розпочалося масове вирощування баштанних у різних губерніях.

 

З 17 століття кавуни почали вирощувати у промислових масштабах на Харківщині, Кіровоградщині, Херсонщині та Одещині. Це робили не тільки селяни, а й козаки та навіть міщани на своїх городах і садах. Обози з зібраними солодкими соковитими ягодами відправляли до царських столів. А після того, як у 19 століття було прокладено перші залізничні колії та було налагоджено морські перевезення, українські кавуни потрапили до Польщі, країн Балтії та інших. Ягоди відправляли не тільки свіжими: з них варили баштанний мед.

 

Пік врожайності цієї культури в Україні відбувся у 1991 році, коли було зібрано понад мільйон кавунів та динь. Далі настав тривалий період занепаду баштанництва, але у 2000 р. українські фермери наростили потенціал і кавуни знову стали бажаним продуктом на європейських ринках. До 2022 року на експорт відправляли більше ніж півмільйона тонн цих ягід.

Де І Як Вирощують Кавуни

Кавуни вирощують не тільки на відкритому ґрунті, а й у теплицях. В обох випадках є кілька загальних правил, яких слід дотримуватися, щоб отримати якісний врожай:

 

  • температура ґрунту для висаджування має бути не менше +18°C;

  • ґрунт слід попередньо наситити поживними речовинами та провести дренаж;

  • рівень pH у ґрунті має складати від 6,0 до 6,8;

  • відстань між рядками має бути 1-1,5 метра, а між рослинами 0,5-0,7 м;

  • рослини мають отримати достатню кількість вологи;

  • підживлення під час вегетації має бути системним;

  • для товарного вигляду землю під плодами закривають солом'яною підстилкою.

 

Однак, звичайно, баштанне та тепличне вирощування кавунів мають свої особливості.

Вирощування Кавунів На Баштані 

Відкритий ґрунт — ідеальне місце для вирощування кавунів, але за певних умов. Місце має бути сонячним, захищеним від вітру та мати добрий дренаж ґрунту. Сіяти кавуни на баштані починають навесні, коли земля прогрілася на поверхні до +18 °C, а на глибині 10 см — до +12-15 °C. Щоб бути впевненими, що земля прогрілася достатньо, варто зачекати два тижні після останніх заморозків. Вже безпосередньо перед посівом можна накрити ґрунт поліетиленом для кращого прогрівання, якщо площа поля дозволяє це зробити. Також не варто забувати про підживлення грядок. Для цього можна використати компост, перегній або універсальні ґрунтові добрива. Глибина висадки насіння складає 6-8 см. В одну лунку закладають 2-3 насінини. За можливості, після посадки грядки варто знов накрити поліетиленом для збереження тепла. 

 

Догляд за рослинами на баштані починається з проріджування сходів: у кожній лунці має залишитися лише один паросток. Баштан потребує достатньої кількості вологи. Це важливо для отримання соковитих великих ягід. Акцент на зрошення треба зробити під час цвітіння рослин та формування плодів. Ще одна умова — достатня кількість мінеральних добрив. Якщо дотримуватися всього вищеперерахованого, то вже через 70-80 днів після появи сходів можна збирати перший врожай ґрунтових кавунів.

Вирощування Кавунів У Тепличних Умовах

Українські фермери давно вирощують кавуни у теплицях, але особливої популярності цей метод набув у останні роки. Теплиці мають бути просторими, високими та мати систему зрошення. Раніше вважалося, що висаджувати у них насіння у землю можна починати з квітня, але українські фермери вже мають досвід цілорічного вирощування кавунів у теплицях, за наявності площ та сталого опалення. Насіння у теплиці не треба занурювати у землю так глибоко, як на баштані: достатньо 4-5 см. Сходи також потребують прорідження, поливу, поживних речовин і провітрювання. Квітки у тепличних кавунів запилюють вручну. Перший врожай за таких умов з’явиться набагато раніше, ніж на ґрунті — вже через 50-60 днів після перших сходів можна починати збір ягід.

 

Відомо два способи тепличного вирощування кавунів: горизонтальний та вертикальний. Так, окремі сорти кавунів можна піднімати вгору, як лозу. Однак при вертикальному способі вирощування існує ризик втратити плодів, що можуть падати через власну вагу і пошкоджувати стебло. Щоб цього не відбувалось, треба встановлювати підтримувачі для дорослих ягід, що є трудомістким процесом. Тому для українських фермерів такий підхід є більш екзотичним, ніж раціональним.

Сорти Кавунів

Обрати оптимальний сорт кавуна для свого регіону — запорука успішного врожаю. Існують ранньостиглі сорти, яким достатньо 70-80 днів для дозрівання, середньостиглі — 80-90 днів, та пізньостиглі — 90-100 днів. Який з них краще підкаже кількість сонячних днів та опадів у природній зоні, де вирощують баштанні культури. 

 

Цікаву класифікацію сортів кавунів обрали американські фермери. Вони розділяють ці баштанні ягоди залежно від потреб споживачів:

 

  • Кавуни без кісточок — з’явилися в кінці минулого століття та мають прозоре й дрібне насіння, що можна споживати у їжу. Ці сорти досягають ваги 5-10 кг, а дозрівають протягом 60-80 днів. Їхнє вирощування потребує висадження сортів-запилювачів, до яких відносяться популярні серед українських фермерів Регус, Саги та Бостон. 

  • Кавуни для охолодження — маленькі круглі плоди, вагою від 1 до 6 кг,  що дозрівають протягом 60-75 днів, тобто є ранньостиглими. Такі сорти в Україні відомі, як Вогники, а у світі, як Шуга Бейбі. Їх зручно покласти в холодильник, бо вони не займають багато місця і підійдуть, як для сім’ї, так і для однієї людини.

  • Жовті чи помаранчеві кавуни — можуть бути з насінням чи без нього, округлі чи довгасті, вагою до 6-7 кг. Достигають такі сорти за 70-80 днів та можуть мати білу шкіру. Українські селекціонери вивели власний сорт таких ягід під назвою Сонячне сяйво. Він відноситься до ранньостиглих і рекомендований для споживання тим, хто має алергію на червоні овочі, фрукти та ягоди. Унікальність цього сорту у ніжному лимонному присмаку. 

  • Кавуни для пікніка — також відомі, як кавуни-велетні. Такі сорти середньо- або пізньостиглі. Дозрівають 80-90 днів та мають форму еліпса. Завдяки своїй вазі в 9 кг і більше можуть нагодувати велику компанію чи родину. Саме таким є український сорт Фаворит, який вирощують у південних та східних регіонах.

 

Щодо природних зон, то у Поліссі та на Півночі фахівці рекомендують обирати ранньостиглі холодостійкі сорти, такі як Макс Плюс, Північне сяйво та Чорногорець. А у зоні Степу та на Півдні гарно зарекомендували себе такі сорти, як Чарівник, Райдужний та Первачок. Зараз на ринку чимало насіння сортів української та іноземної селекції. Більшість з цих гібридів стійкі до хвороб та шкідників кавунів, але всі вони потребують спеціальної підготовки перед посівом.

Підготовка Насіння Та Вирощування Розсади Кавунів

Насіння кавунів перед посадкою потрібно замочити у теплій воді на 12-24 години. Так його оболонка стане більш м’якою й паросток з’явиться швидше. До водного розчину також додають марганцівку для дезінфекції. Для посилення ефекту підготовки насіння водний розчин можна наситити азотом та фосфором. Однак робити це потрібно обережно, щоб не допустити опіку паростків. Далі насіння викладають на папір або тканину, щоб підсушити від вологи. Після цього його можна садити до ґрунту або у спеціальні горщики для вирощування розсади. Якщо потрібна розсада кавунів, то насінини заглиблюють у землю на 2-3 см, поливають, а далі тару накривають склом чи поліетиленом й переносять до гарно освітленого сонцем приміщення. 

Зазвичай розсаду кавунів вирощують там, де літо коротке та прохолодне. Роблять це в кінці квітня. Крім насіння підготовки потребує і ґрунтосуміш. Для цього торф, дернову землю та пісок змішують в однакових пропорціях. В суміш додають 50 г сірчанокислого калію на 5 літрів та 100 г суперфосфату на той же обсяг. До появи перших паростків температура у приміщенні з розсадою має бути 28-30 °C. Далі її знижують до 15-18°C. Розсаду підживлюють у стадії третього листа комплексом мінеральних добрив. За кілька тижнів до бажаної висадки розсаду починають загартовувати — виносять на свіже повітря вдень, а якщо ночі достатньо теплі, то до приміщення взагалі не заносять. Окремі сорти потребують догляду за розсадою до одного місяця. Це дозволить захистити рослини від шкідників, забезпечити їх дружній ріст та запліднення.

Догляд За Кавунами

Зрілий кавун на 90% складається з води, тож на перших етапах розвитку ця культура потребує достатньої кількості вологи. Поливати кавуни за посушливих умов потрібно до зав’язі плодів. Тоді вони будуть соковитими та солодкими. При цьому потрібно уникати верхнього поливу. Волога має потрапляти тільки до ґрунту, інакше на вологому листі почнуть розвиватися грибкові хвороби. Крапельний чи підкореневий шланговий полив проводять до сходу сонця, щоб уникнути в'янення листя. На 1 квадратний метр поля з кавунами потрібно 25-30 літрів води. Полив проводять двічі на тиждень у спекотні дні, а зазвичай — один раз на 5-7 днів. Наступного дня після поливу ґрунт прополюють від бур’янів та розпушують так, щоб не була пошкоджена коренева система ще зовсім молодих та вразливих рослин.

Добрива Для Кавунів

Через два тижні після висадки розсади або після появи паростків настає час для першого підживлення кавунів. Раніше це робили коров’ячим чи курячим послідом з додаванням суперфосфату та хлориду кальцію. Зараз для цього застосовують сучасні органічні біодобрива, які завдяки своєму комплексному складу здатні не тільки наситити рослини корисними мікро- та макроелементами, а й захистити їх від хвороб. До таких препаратів відносяться органічне біодобриво Гумісол-Плюс та рідке мікродобриво Фрея-Аква. Вони розроблені спеціально для баштанних культур. Придбати їх, а також отримати консультацію по їхньому застосуванню можна на агроплатформі FERM.

 

На ранніх стадіях розвитку кавуни потребують добривпрепаратів, що стимулюватимуть їх ріст та формування репродуктивних органів. Такими можуть стати стимулятори росту Баштанні Аміно Хелат (Leaf Forte), що мають зручну розфасовку на 1 літр для невеликих господарств та на 10 літрів для промислового вирощування кавунів.

 

Стадія бутонізації дуже важлива для кавунів, адже майбутні квіти мають приваблювати бджіл, які запилюють рослини. Це відбувається перенесенням пилку від чоловічих квіток до жіночих.

Схема Підживлення Кавунів

Схема підживлення кавунів має чотири етапи:

  1. Перше позакореневе підживлення відбувається через 10-14 днів після появи паростків або висадки розсади. Мета цього заходу збільшити зелену масу до початку цвітіння. Цю процедуру проводять спеціальними розчинами з розрахунку 3 літри води на одну рослину. 

  2. Друге  підживлення має закріпити успіх першого, а також надати рослинам речовини, необхідні для формування імунної системи, захисту від шкідливих мікроорганізмів, фітофагів та бур’янів.

  3. Третє позакореневе підживлення проводять до квітнення рослин. В цей час вони особливо потребують внесення бору, від якого залежать репродуктивні функції, час цвітіння та ефективність утворення зав’язі плодів. 

  4. Четверте підживлення проводять, коли рослини вже сформовані та на них утворюються плоди. В цей час вони гостро потребують калійних та фосфорних добрив. Внесення мінеральних добрив (макро та мікроелементів) дозволить кавунам досягти стиглості в оптимальні терміни та поліпшить їхні смакові якості.

Що саме і коли вносити можна побачити на схемі від фахівців FERM:

 

 

Захист Від Шкідників

Найбільшої шкоди молодим сходам кавунів завдають бур’яни, тому знищити їх краще до того, як сформують потужні стебла. Одним з ефективних заходів для цього є мульчування ґрунту. Воно не тільки придушить появу нових бур’янів, а й допоможе утримувати вологу та уповільнить її випаровування. Крім того, на мульчованій подушці краще достигають плоди.

 

Листки кавунів схильні до зараження грибками, що спричиняють їхнє ушкодження та сповільнюють розвиток рослин. Небезпечними для баштанних є альтернаріоз, фузаріоз, антракноз, різноманітні опіки, бактеріальна плямистість, борошниста роса та несправжня борошниста роса. Вони можуть привести до гнилі стебла, а надалі й плода. Боротися з грибками допоможуть фунгіциди, які потрібно внести при перших появах хвороб.

 

Небезпеку несуть і фітофаги, такі як баштанна попелиця, плямисті та огіркові жуки, тютюнові трипси, гусениці попелястої совки та піщані мідляки. Їх атаки спричиняють гибель стебла та листя без можливості відновлення. Обробку інсектицидами у таких випадках потрібно проводити після заходу сонця, щоб не нашкодити бджолам.

 

Для того, щоб не допустити захворювання та зараження кавунів, потрібно застосовувати профілактичні заходи:

 

  • підбирати стійкі до шкідників сорти чи гібриди;

  • проводити передпосівну дезінфекцію ґрунту та насіння;

  • вчасно вносити добрива та проводити полив.

Основні Фактори, Що Впливають На Розмір Та Смак Кавуна

У кожного своє уявлення про смак ідеального кавуна. Хтось любить цукристі солодкі сорти, а комусь до вподоби кислуваті, з нотами лимона чи полуниці. Смак і соковитість кавуна залежать від багатьох чинників:

 

  • різні сорти мають особливі смаки та аромати, тож селекціонери постійно розробляють нові, щоб догодити кожному гурману; 

  • умови дозрівання також впливають на смак, оскільки зірвані плоди не дозрівають самостійно;

  • без достатньої кількості води, сонячного світла та тепла виростити смачний кавун не можливо;

  • склад ґрунту та кількість мінеральних речовин, яку плоди отримали під час дозрівання, теж впливають на смак;

  • без своєчасного підживлення кавуни не матимуть достатньо цукру, а значить їхній смак теж не буде ідеальним. 

 

Отже, баштанники мають не менше клопоту, ніж ті аграрії, які займаються вирощуванням інших культур. Усім вдалих врожаїв та солодких і соковитих кавунів!

 

ПІДПИС Сергій Хаблак, доктор біологічних наук, агроном-експерт агроплатформи FERM

Джерела

  1. Ames, Z. R., Price, J. G., & Price, J. G. (n.d.). Commercial watermelon production. UGA Cooperative Extension. [Посилання]

  2. Selection & storage - Watermelon board. (2020, January 3). Watermelon Board. [Посилання]

  3. Boeckmann, C. (2024, June 28). How to grow watermelon plants: The complete guide. Almanac.com. [Посилання]

UA
Ваш кабінет

Увійдіть в особистий кабінет, щоб побачити свої замовлення, персональну інформацію та інше

0 800 75 07 07

з 8:00 до 18:00 (пн-пт) безкоштовно по Україні

sales@ferm.in.ua

з 8:00 до 18:00 (пн-пт) питання продажів